Aanbeveling voor KNZB: Sportpsycholoog toevoegen aan staf

De laatste dagen lees ik veel over het onderzoek en aanbevelingen voor de KNZB om het topzwemmen weer top te krijgen. En dan niet door een enkeling maar in de breedte in heel Nederland. ‘Wij’ waren altijd een top land in de wereld. Maar de magere oogst van de Olympische Spelen in Rio deed zwemliefhebbend Nederland schudden op zijn grondvesten. Ontslagen vielen bij bondstrainers en de technisch directeur kon ook opstappen. Er werd een commissie samengesteld die onderzoek ging doen naar de oorzaak van falende binnenbad zwemmers. Deze commissie komt hierna met 10 aanbevelingen voor de KNZB. Deze heeft deze punten ontvangen en zegt toe deze ter harte te nemen.

 

Aanbeveling 1: voer jaarlijks een adequate en allesomvattende evaluatie van het topsportprogramma uit. Meer in het bijzonder: evalueer op basis van ontwikkeling in plaats van alleen op resultaten (medailles).

Aanbeveling 2: geef de Atletencommissie een formele basis en middelen om in een mate van zelfstandigheid adequaat te kunnen functioneren.

Aanbeveling 3: houd de bestaande formele afspraak dat het bestuur en de directie niet direct kunnen ingrijpen in het topsportprogramma tegen het licht. Overweeg alle voor- en nadelen en (on)mogelijkheden in formele en materiële zin in samenspraak met de Atletencommissie, Technisch Directeur, NOC*NSF van de mate van autonomie van de topsportorganisatie. En zoek hierover eventueel de discussie met andere deskundigen.

Aanbeveling 4: voeg een sportpsycholoog toe aan de begeleidingsstaf voor een langere periode.

Aanbeveling 5: steek energie in het groepsproces van de begeleidingsteam dat meegaat naar grote toernooien.

 Aanbeveling 6: onderzoek alsnog de diverse factoren die een optimale prestatie hebben belemmerd die niet door commissie onderzocht zijn kunnen worden.

Aanbeveling 7: zet de ingezette cultuurverandering door en monitor deze vanuit het bestuur.

Aanbeveling 8: verken op welke werkwijze zwemmers die buiten de structuur trainen (binnen- en buitenland), optimaal begeleid kunnen worden. En verken tevens op welke wijze je daarop kan bijsturen of ingrijpen.

Aanbeveling 9: heroverweeg het kwalificatiesysteem. Aanbeveling

10: investeer in verbinding en relaties tussen bestuur, bureau en nationale selecties.

 

Mij interesseert vooral punt 4 en ook wel punt 5.

Ik heb regelmatig geroepen dat de mentale begeleiding onderschat wordt. Het af en toe doen van mentale oefeningen en praatsessies is niet genoeg. Het is juist belangrijk dat het hele traject die een topsporter doorgaat wordt doorspekt met mentale begeleiding. Niet alleen voorbereiding en de race zelf. Maar veel méér aspecten, zoals ik heb op genomen in mijn programma M.E.N.T.A.L. En ja dat betekent dus dat wanneer er een Olympisch traject uitgezet wordt tot 2020 er vier jaar lang ook Mentaal gewerkt moet worden. Ik noem het Mentale Fitheid. Ook al ben je mentaal goed en sterk, zorg ervoor dat je op het juiste moment helder, zeker en fit in je hoofd bent.

Deze weg is voor ieder weer anders. Hoe zit je nu in elkaar, waar liggen je zwaktes, waar liggen je sterke punten, waar liggen je angsten, waar liggen je zekerheden.  Dus een hapklaar programma door iedereen te volgen is lastig. Natuurlijk zijn er genoeg oefeningen of activiteiten die door iedereen gedaan kunnen worden, maar op welk moment?

Ik zou heel graag zien dat de Nederlandse zwemtop weer Wereldtop wordt. Dus ik hoop dat de KNZB serieus deze aanbevelingen door gaat voeren. Wanneer ik mijn steen kan bijdragen doe ik dat graag.

Ben je nieuwsgierig naar wat ik bedoel met Mentale Fitheid?

Klik hier voor mijn artikel ‘Mentale Fitheid’ en meer…

mentale radar

GO STRONG!

Monique

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s