Mentale kwesties

Ik besteedt er nu een hoofdstuk aan, maar eigenlijk komt dit overal in terug. Zie ook de nog komende hoofdstukken ‘Pieken en dalen’ en ’64 km en pijn lijden’
Mentaliteit is belangrijk in iedere sport. Of je nu op hoog nivo of op minder nivo sport beoefent. Het heeft voor iedereen een eigen plaats. In een extreme duursport als marathonzwemmen neemt het wel een hele grote plek in. Ik heb altijd geroepen dat het zwemmen van een marathon 70% mentaal en 30% fysiek is. Dat geldt dan weer niet voor de trainingen die ervoor nodig zijn. Dan is het fysieke weer heel belangrijk. Tekenend is al, dat je eigenlijk een marathon van meer dan 25 km niet in een training kan doen. Het is een kwestie van fysiek zo sterk mogelijk worden en technisch zo perfect mogelijk. Ik trainde nooit meer dan 3 uur achtereen. Daarna had ik het gevoel dat ik meer afbreuk dan opbouw pleegde. Vooral de snelheid heeft er dan erg onder te lijden. Natuurlijk is duurtraining essentieel, maar de truc is om toch snelheid te houden.

mentale radar

Veelgestelde vraag is natuurlijk ‘wat denk je tijdens zo’n lang eind zwemmen?

1/2 en 10 1/2 uur.

De mentale strijd begint al in de voorbereiding.

Lees verder in mijn boek ‘Ontberingen van en marathonzwemster’

One thought on “Mentale kwesties

  1. marjoleinm3 schreef:

    Leuk verhaal Monique wat zit er veel achter zo’n zware sport. Je denkt ik spring erin verstand op nul en gaaaaaaan……maar dit verhaal geeft aan dat het heel anders gaat dus! Waar haalde jij de motivatie vandaan om elke keer weeeeer te gaan? Petje af hoor!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s