Capri-Napoli: “Het is gewoon heel ver”

Na een zinderend Olympische optreden in Rio komt het open water seizoen tot een eind. Afgelopen weekend waren nog de ONK open water 5 en 10 km in Zeeland. En er werd in het buitenland gezwommen. Volgende week volgt nog de EJK in Italië. 

Pepijn Smits ging op avontuur in Lake St. John Canada, Lars Bottelier in Stari Grad en Marcel Schouten zwom in Italië Capri-Napoli. Een afstand van 36 km. “het is gewoon heel ver” zei hij over deze race.

Hoe is het om deze wedstrijd te zwemmen? Ik heb natuurlijk live meegekeken al verstond ik het Italiaans niet helemaal goed (KIJK HIER mijn Facebook live verslag van Capri Napoli 2016). Er is niet zoveel veranderd in al de jaren sinds ik er voor het laatst zwom in 1988. Ik neem jullie mee in mijn ervaring van Capri-Napoli:

Zwemkoers naar Napels

capri-napoli5D

De marathon Capri-Napoli wordt in de tachtiger jaren gesponsord door de krant Il Matino van Lello Barbuto. Dus genoeg publiciteit. De route van drieëndertig kilometer (blijkbaar is het 3 km gegroeid in 2016?) lijkt simpel: van het eiland Capri naar het vaste land van Napoli zwemmen. Maar bij het vaste land moet ik om een boei met een vlaggetje erop zwemmen, om vervolgens langs de kust naar de finish te zwemmen. Dit wordt wel vaker gedaan zodat het publiek de zwemmers goed kan zien zwemmen. Zo’n oversteek is niet altijd gemakkelijk. Visueel is de finish niet goed te ontdekken vanaf zee. De koers wordt min of meer van te voren bepaald met behulp van een kaartje.

Jaap bekijkt de boel goed en moet op de boot met de pilot eruit zien te komen. De man is een visser. Bruin verbrand en een tanig kereltje. De volgboot is een kleine maat vissersboot of een grote vlet.

Mijn schipper bij Capri

Mijn schipper bij Capri

De zon brandt, het heldere blauwe water van de Middellandse Zee is gelukkig koel. We gaan kijken of we de stunt van twee jaar eerder kunnen herhalen:

De start is vanaf het strand naast het haventje van Capri. Eerst starten de amateurs, dan tien minuten later wij, de professionals. De volgbootjes liggen al verderop te dobberen. Het eerste stuk na de start zwemmen we nog als langgerekt groepje richting Napels. De volgbootjes zwermen eromheen. Wanneer het veld wat uiteen gaat vallen zoeken de volgboten hun zwemmers op.

Jaap ziet dat de kopgroep vóór mij, een stuk of vier zwemmers, een andere koers zwemmen dan ik. Zij zwemmen richting haven zoals voorgaande jaren. Maar mijn Italiaanse stuurman beweert dat onze koers beter is, richting Fort. Hij praat met veel gebaren en roept Engelse kreten. Hij heeft gelijk. De finish ligt inderdaad op een andere plek als voorgaande jaren. Het laatste uur haal ik de mannen rap in. Helaas is hun voorsprong net te groot, maar ik eindig als derde overall en als eerste bij de vrouwen. Dus maar twee mannen voor mij en nog nooit zo dicht achter de mannelijke winnaars geweest.

Dit in mijn achterhoofd hebbende ga ik mij positief gestemd klaarmaken voor de oversteek. Ik sta met de andere deelnemers op het strand te wachten tot het tijd is om te starten. Ondanks dat ik een goede klassering wil, overvalt me op dat strandje, vlak voor de start, een zwaar gevoel dat ik nog nooit gehad heb. Ik denk: “gatverdamme, weer zo’n klere eind!”

Ik zet mij eroverheen en focus mij op de Middellandse Zee.

We gaan van start en ik positioneer mezelf in een groepje zwemmers. Het gaat eigenlijk helemaal niet lekker. Dit jaar ben ik niet zo goed getraind en dit is de eerste race van het seizoen. Ik had moeite om alles in mijn eentje te doen. En ik had ook niet de fut of het idee om iemand te zoeken die mij mentaal een schop onder de kont kon geven. Dat gold dan het zwemmen gaat al helemaal niet soepel. Ik zie de Vesuvius in de verte.

in een groepje zwemmen

in een groepje zwemmen

 Ik zwem in de buurt van een paar Egyptische mannen en Renata Agondi uit Brazilië.

Ik haal haar in en vervolg de Egyptenaren voor mij. Ook Anita Sood uit India maakt het mij moeilijk om te winnen en zit mij op de hielen. Er ligt nog een vrouw voor mij, de Belgische Annemie Landmeters. Zij is tien minuten eerder gestart bij de amateurs, dus ik heb haar niet in het vizier. Helemaal niet op gelet.

Jaap probeert met de pilot een zo gunstig mogelijke koers te varen. De Italiaanse visser glimlacht en wil zijn eigen gang gaan. Normaal volgt Jaap zijn advies op. Maar het is anders wanneer je in een groepje zwemt. En bovendien lijkt het erop dat iedereen nu een goede koers zwemt. Geen rare fratsen dit jaar. Wel vermoeden wij dat onze pilot wil dat de Egyptenaren mij voorblijven. Italië en Egypte waren min of meer bondgenoten in die tijd.

Heel in de verte moet ergens de boei liggen. Hij is zwart-wit geblokt. Ik ben afhankelijk van de mannen op de boot. Ik zie geen sikkepit. Ik vraag geïrriteerd aan Jaap wanneer die boei nou eindelijk komt want hij zegt al geruime tijd dat hij in zicht is. Als ik opkijk zwem ik er bijna tegen aan!

Na het ronden van de boei ga ik op zoek naar de finish. Deze is ook weer niet erg duidelijk. Dertig meter voor de finish zie ik het dan toch, een rood Coca Cola bordje.

Ik heb deze race op plaatsing gezwommen, in ieder geval ben ik de eerste vrouw geworden. Maar na de finish blijkt dat Annemie Landmeters een snellere tijd heeft dan ik. Omdat zij eerder gestart is, hebben we haar in de wirwar van bootjes niet kunnen zien. Zij zou voortaan ook aansluiten bij de ‘profs’. Ik heb geen fijn gevoel over deze wedstrijd. Is dit dan het begin van het eind?

‘s Avonds bij de prijsuitreiking op het Fort wordt groots uitgepakt. Er is een uitgebreid banket en er zijn veel belangrijke mensen zoals voetballegende Diego Maradona. Hij speelt voor Napoli. Ik mag zijn hand schudden. Ik krijg twee flinke bekers en Italiaanse Lires. Die moet Jaap in zijn broek verstoppen want we moeten nog veilig naar ons hotel zien te komen.

Lees meer in ‘Ontberingen van een marathonzwemster’

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s