Level up

De Olympische Spelen in Rio de Janeiro liggen weer een tojdje achter ons. Wat een fantastische sportmomenten heb ik gezien en mee beleefd. Zowel ups en downs. Al die atleten hebben constant Mentaal onder druk gestaan. Van buitenaf of van binnenuit. Bij alle fases: Establish (voorbereiding), Now Go (start), Trial (de activiteit/prestatie leveren), Achieve (behaalde resultaat) en tenslotte:

Het laatste station in de M.E.N.T.A.L cyclus is Level Up.

mental-cyclus

M.E.N.T.A.L. cyclus van Monique Wildschut – M4ce

Na het al of niet behalen van je doel, je Achievement, ben je nog niet klaar. Wat ga je doen?

  • Leave, einde topsportcarrière, alles is behaald of om andere reden
  • Level up, dat wil zeggen hoe gaan we een niveau hoger, ook bij een niet behaald resultaat

De mentale gesteldheid bij een Level Up is doorslaggevend. Het is dan ook belangrijk om de Level Up niet vlak na de prestatie te gaan doen. Laat eerst de euforie of teleurstelling indalen. Ga eerst vieren of verwerken en daarna pas evalueren en het nieuwe pad kiezen. De juiste mindset bij een Level Up is die van ‘hoe wordt ik (nog) beter’

Wanneer je een nieuwe cyclus gaat maken kies dan altijd voor een niveau hoger.

Heb je je doel behaald, zet je doel dan hoger. Mensen vragen mij dan hoe doe je dat wanneer je al de beste van de Wereld bent? Ik liet het doel Wereldkampioen staan, maar zocht het dan in baanrecords of van meer mannen winnen. Mijn ultieme doel was om een keer van alle mannen te winnen. Dat is mij niet gelukt maar het motiveerde mij wel om alert en snel te zijn, het gaf mij energie om volop in de strijd te gaan. En om tot zes keer toe Wereldkampioen te worden.

Wanneer je je doel niet behaald, zoek dan uit op welk niveau je een stap hoger moet gaan fungeren. Dat kan fysiek, tactisch, technisch of mentaal zijn. Dat lijkt voor de hand liggend, maar het is niet makkelijk om uit een veilig patroon te stappen. Misschien moet je in een andere omgeving gaan trainen, andere mensen in je team betrekken of breken met oude vaste patronen.

Bij de interviews van de sporters tijdens de Olympische Spelen werd vaak gesteld: “Dan moet het beter lukken in 2020 Japan”. Doelen worden bijgesteld: In plaats van zilver – goud. In plaats van buiten de medailles – wel een medaille. In plaats van een blessure oplopen – fit aan de start komen. In plaats van bezwijken onder druk – druk gebruiken om energie te krijgen.

Het is nog lang, vier jaar. Maar het is goed om alvast het vizier daar te stellen. Tegelijkertijd een doel dichterbij in tijd stellen, die toch een stapje hoger ligt dan het afgelopen jaar.

Ik hoor graag van jou wat jouw manier van Level Up is! Schrijf deze hieronder in een reactie!!

Na een goede Level Up begint de MENTAL cyclus weer opnieuw, namelijk Establish, bereidt je voor. Uiteraard centraal in de hele cyclus staat Mentale fitheid nodig om telkens de juiste Mindset te krijgen en vooral vol te houden!

Ik kan je helpen die Mentale fitheid te verkrijgen. Niet alleen in het begin van je planning, maar gedurende het hele proces. Deze cyclus heb je namelijk ook telkens weer nodig in het klein omtrent een wedstrijd!!
Voor een voorproefje kom naar MENTAL Boostcamp . KLIK HIER voor inschrijven en info

mental-bootcamp

GO STRONG!

Monique