Mindset

Waar je ook aan begint, je zal je eerst mentaal moeten instellen. Mindset. Wanneer je die dan hebt is een goede mentale fitheid van essentieel belang om zo goed mogelijk te presteren. Deze fitheid heb je niet alleen in het begin van het traject nodig, maar juist gedurende de hele weg. Toch is het de basis om succesvol te zijn.

Ik praat nu over sport, maar het is wel degelijk ook van toepassing op bijvoorbeeld ondernemen.

Je kunt sporten om te presteren. Doch het kan ook zijn dat je sport omdat je lekker wil bewegen, vrienden en vriendinnen om je heen hebt, omdat het gezond is of welke andere reden dan ook. Deze instelling bepaalt de intentie waarop je je sport beleeft en beoefent. Ik ga ik uit van het hoogste streven. Je sport omdat je zo goed mogelijk wil presteren. Je wil het beste uit je zelf halen.

Mentaal van staal, (1)

 

TIP. Beoefen een sport die je niet alleen leuk vind, maar waarin je merkt dat het je ook gemakkelijk afgaat, waar je goed in bent. Waar ligt jouw talent?

Laten we het eerst over Mindset hebben. Dat is de instelling die je hebt om iets voor elkaar te krijgen. Ik geef je zeven instellingen:

  1. ‘Have fun’ als eerste. Daarom is mijn tip van hierboven zo belangrijk. Je moet het echt leuk vinden om te doen. Anders wordt het een struggle
  2. Een ultieme doelstelling hebben. Dat kan best over een paar jaar zijn. Met een doel in het vooruitzicht weet je waar je naar toe moet. Dit werkt positief op het hebben en vasthouden van focus, motivatie, uitdagingen en volhouden. Wanneer het doel echter ver weg is bv Olympische Spelen 2020, maak dan wel kleinere doelen die telkens een stapje hoger gaan. bijvoorbeeld eerst Nederlands kampioen, dan Europees- dan Wereld- dan OS. Of stel doelen aan je tijden, misschien wil je records breken. Of misschien wil je technische doelen stellen. Het is namelijk heel belangrijk om telkens succes te ervaren!!
  3. Alles willen winnen. Een winnaars mentaliteit hebben. Pas op dat het geen obsessie wordt. Willen winnen is anders dan moeten winnen. Adrenaline is goed, maar teveel spanning in het hoofd en lijf niet.
  4. Kunnen verliezen. Niet dat dat leuk is, maar om te winnen maak je wel eens fouten en verlies je een keer. Je leert het meeste van je blunders. Teleurstellingen overwinnen is een manier van sterken van je mentaliteit. Je wordt er creatief van je leert relativeren. Degene die het vaakst doorgaat na teleurstellingen wordt kampioen.
  5. Commitment.  Alles ervoor over hebben om de weg te kunnen gaan die nodig is.  staat in het teken van de weg die je gekozen hebt. Dat betekent dat je niet alles kunt doen, soms iets leuks moet kunnen laten.
  6. Avontuur willen aangaan en beleven. Wees flexibel en pas je aan bij onverwachte veranderingen. Buiten je comfort zone treden. Zoek nieuwe uitdagingen op.
  7. Durf anders te zijn dan anderen. Het is goed om een voorbeeld of idool te hebben waar je je aan kan spiegelen, maar blijf vooral jezelf. In Nederland is je hoofd boven het maaiveld uitsteken ”not done’. Je wordt gezien en men wil proberen je terug te trekken ‘Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’. Wees authentiek en blijf staan!

Ik kan mij voorstellen dat ik nog iets vergeten ben. Welke onderdelen van mindset heb jij die ik nog niet genoemd heb? Ik ben benieuwd wat ik nog kan toevoegen. Schrijf ze hieronder in een reactie en ontvang 4 hoofdstukken uit mijn boek ‘Ontberingen van een marathonzwemster’.

Volgende keer schrijf ik over Mentale fitheid. Want lichaam en geest zijn één. Dus een fit lichaam heeft een fitte geest nodig en omgekeerd. Zeker als je in ‘the flow’ wil komen!

Sportieve groet

Monique