Now Go!

Een volgend stadium na Mindset en Explore (onderzoek/voorbereiding),  is de start: Now Go!

De start kan cruciaal zijn voor de hele race. Je positionering aan de start en de snelheid van starten kunnen het een stuk makkelijker maken. Dit geld voor een marathon zwemmen, een wedstrijd van iedere sport, of een willekeurige onderneming die je wil starten.

marathon-1437365-639x426

Met positionering bedoel ik letterlijk waar ga je je opstellen. Aan de zijkant van het veld, in het midden, naast je concurrent of juist  ver er vandaan. De beste plek voor direct de goede koers. En met startsnelheid bedoel ik niet alleen zo snel mogelijk op startsignaal vertrekken, maar hoe snel gaan de eerste kilometers van het traject.

Je kan ervoor kiezen om direct bij je naaste concurrenten te gaan liggen waardoor je van begin af aan zicht hebt op de ander. Zwem je eerst met ze mee, erachter of ernaast. Wil je eerst profiteren van je concurrenten? Of sla je meteen een gat door hard weg te starten. Allemaal afhankelijk van hoe goed je je concurrenten kent. Er zijn 4 start strategieën:

  1. meegaande strategie
  2. afwachtende strategie
  3. controlerende strategie
  4. brutale strategie

Ook bij de start heb je een goede mentale fitheid nodig. Al duurt de start niet lang, het kan cruciaal zijn voor de rest van de strijd.  Juist met een heldere, scherpe geest ben je zeker van je zaak en start je goed.  Daar zijn 5 mentale krachten voor nodig.

STUUR MIJ DE 5 PILAREN VAN MENTALE FITHEID

Meegaande strategie:  wil zeggen dat je je aansluit achter het peloton en bij de start mee zwemt met de meute. Je nestelt je lekker tussen de mensen of juist aan de rand het peloton en past je aan aan de snelheid van de groep. Op deze manier zul je niet meteen de strijd aangaan en zie je wel waar het schip strand.

Afwachtende strategie:  wil zeggen dat je je direct bij je naaste concurrenten positioneert, waar die ook in het veld liggen en bij de start afwacht wat zij doen. Zint het niet met je eigen strategie dan kan je nog vlak na de start aanpassen.

Controlerende strategie: wil zeggen dat je je eigen strategische startpositie in het veld kiest en je direct je eigen pad neemt. Je houdt je concurrenten nauw in de gaten en stuurt je concurrenten waar je ze wil hebben.

Brutale strategie: wil zeggen dat je je niets van de anderen aantrekt, er als een speer vandoor gaat en direct een gat slaat met de concurrenten.

Welke strategie spreekt jou het meeste aan? Deel het hieronder met welk het effect het voor jouw verder verloop van de traject heeft.

Go Strong!

Monique

Wilje meer leren en vragen stellen? Kom naar MENTAL Bootcamp !