Wat is het effect van erkenning?

Ik krijg een onderscheiding van de KNZB. Zevenentwintig jaar na dato. Hoe belangrijk is dit nog voor mij? Ik zal je zeggen dat ik het heel erg waardeer.

Het beoefenen van mijn sport op het allerhoogste niveau was voor mij een prachtig leven. Het bracht mij voldoening, vrijheid en geluk. Ik heb hard gewerkt, gedisciplineerd geleefd, heb ontzettend veel geleerd, veel mensen ontmoet op verschillende plekken van de wereld. En ja, uren en uren in het water gelegen. Ieder seizoen 4 tot 7 marathons gezwommen en 6x de wereldtitel in het circuit van WPMSA (World Professional Marathon Swimming Association) binnen gesleept. Zonder toeters en bellen, zonder ceremonie, zonder huldiging wegens dat feit. Gelukkig wel per wedstrijd al van dat hoor! Dus ik heb geen klagen. Het was gewoon zo. Lokale publiciteit en hier en daar in de landelijke krant lukte ook nog wel in de tachtiger jaren. En vermeldingen in de Zwemkroniek, hèt nieuwsblad voor zwemmend Nederland.

En toch… toch ontbreekt er iets. In de jaren na mijn afscheid van het marathonzwemmen stak het mij als ‘Sportman van het jaar’ op tv te zien was. Of hoe de geweldige prestaties van Edith van Dijk officieel gewaardeerd werden. Of de prachtige manier waarop Olympisch Kampioen 10 km open water zwemmen Maarten van der Weijden in het zonnetje gezet werd.

Wat is dat toch? Ik ben blij met mijn sportleven, maar heb altijd gedacht dat mijn titels niet zoveel voorstelden. En nu terugkijkend komt dat door geen erkenning te hebben gekregen van de officiële instanties. Zonder dat is het alsof ik illegaal bezig geweest ben. Dat maakt het op één of andere manier niet waar of zo. En dus sloot ik dat hoofdstuk af en ben een nieuw leven gaan leven met een fantastische man, twee lieve kinderen en een mooi opgebouwde praktijk.

Tot ik na een periode van depressie de mindfullness ontdekte en besloot een boek te schrijven over mijn sportieve leven. Dat werkte helend en ik durfde hardop te zeggen dat ik wereldkampioen was. En langzaamaan kwam het besef dat het afsluiten van die periode ook betekende het wegduwen van een deel van mijzelf.

Daarbij kwam ik later in een ondernemersgroep terecht waar ik liet vallen dat ik zesvoudig wereldkampioen was. ‘Nee je BENT het’ werd er tegen mij gezegd, en waarom niemand mij kent en waarom ik er niets mee doe. Tja ik kan publiciteit en gebrek aan erkenning de schuld geven maar zelf had ik ook niet veel gedaan zonder computers en sociaal media. Hoe kan ik nu op de voorgrond treden met iets van jaren terug?

Het resulteert nu dat ik mijn hart voor sport weer volg en alles wat ik geleerd en gedaan heb in mijn leven samen laat komen in een nieuwe uitdaging: het helpen van (top)sporters met het doorbreken van mentale blokkades zodat zij dun absolute top kunnen behalen. En het universum werkt mee. Ik ben geplaatst in de International Hall of Fame in Californië. De huldiging zal in het komend najaar plaatsvinden. Dit is officieel goedgekeurd door de FINA. En nu val ik dus officieel ook onder de KNZB en kunnen zij ook overgaan op onderscheiden.

En dat gebeurt even later ook met de Gouden speld.

WAT EEN HEERLIJK GEVOEL!

Ik ben dankbaar voor deze erkenning. Ik voel mij opgenomen bij de club van Kampioenen en kan nu met een legaal gevoel van trots melden dat ik ooit de beste marathonzwemster van de wereld was. En…dat de titel eeuwig blijft bestaan…..

Go strong!

Monique

Huldiging door de burgemeester van Velsen na de overtocht van het Kanaal

Huldiging door de burgemeester van Velsen na de overtocht van het Kanaal

Een selecte groep zwemmers uit de Marathon Swimming Hall of Fame worden nu geplaatst n de ISHOF

Een selecte groep zwemmers uit de Marathon Swimming Hall of Fame wordt nu geplaatst in de ISHOF

5 thoughts on “Wat is het effect van erkenning?

 1. Ik ben benieuwd naar jouw reactie of ervaring!

  Like

  • Wendy van Berkel schreef:

   Ff snel een reactie op je artikel. Ik ben de dochter van Judith de Nijs en zeer trots op mijn moeder. Ook mijn moeder staat in de Hall of Fame wat ze ook zeker heeft verdiend en jij trouwens ook. Zag jouw brief van de KNZB op Facebook en werd weer wakker geschud. Heb paar jaar geleden contact gehad met de KNZB omdat ik eigenlijk pisnijdig was ( sorry voor dit woord ) omdat wij toen der tijd helemaal niks van de KNZB hadden gehoord, laat staan een simpel bloemetje. Nog steeds geen erkenning gehad van de KNZB ondanks wat mijn moeder allemaal heeft gepresteerd. Toevallig na jouw medelid op Facebook weer een reactie gestuurd naar de KNZB maar zoals verwacht weer geen reactie van de KNZB. Mijn hoop dat mijn moeder de zelfde erkenning krijgt zoals jij van de KNZB dat ziet ik niet gebeuren helaas. Maar wens je morgen een gezellige dag toe en geniet van je erkenning.

   Met vriendelijke groet

   Wendy van Berkel

   Groetjes van Judith de Nijs

   Like

   • Hoi Wendy. Ik begrijp je heel goed. Ik spreek Judith ook zo nu en dan. Ik dacht eigenlijk dat ze ook al een onderscheiding gehad al. Of was dat Herman Willemse. …dat kan ook. Als ik een woordje mag doen zal ik dit zeker ter sprake brengen! Warme groet Monique

    Like

 2. Marlene Zwaving schreef:

  Hey Monique,

  Eindelijk erkenning, erkenning zat al in jezelf, maar nu openlijk is wel erg fijn!!! Geniet ervan.

  Groetjes,

  Marlene Zwaving

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s