Luister je weg vrij naar een topprestatie!

Om goede (top) prestaties te leveren in de sport is een optimale balans tussen lichaam en geest nodig. Omgaan met spanning en druk is heel belangrijk wanneer de sporter moet presteren op de top van zijn kunnen.

Mijn zwemcarrière heeft 18 jaar geduurd. Van 9 jarige pup to mijn 27e. In de jaren tachtig jaren zwom ik aan de Open Water top heb zes maal de wereldtitel binnen gehaald in het circuit van de World Professional Marathon Swimming Association (1983 t/m 1988) en zwom Het Kanaal over. Een schat van ervaring met mentale kwesties in de sport. Bovendien werk ik nu 18 jaar met auditieve stimulatie: Tomatis Methode. Breakthrough to succes.

De invloed van muziek

music-to-my-ears-1459863-640x640

De invloed van muziek op de mens wordt steeds duidelijker. Muzieklessen moeten weer terugkeren op de scholen, zoals meer creatieve vakken. Dat is niet voor niets. Ook in de sport zien we steeds meer dat er koptelefoons met muziek gebruikt worden vooral in de voorbereidende fase vlak voor een wedstrijd om de concentratie optimaal te krijgen. Soms wordt het tijdens het sporten ingezet om makkelijker ritmes vast te houden of simpelweg het mentale aspect te beïnvloeden. Hardlopen op muziek gaat immers makkelijker het loopritme past zich aan aan de muziek. Bovendien geeft de juiste muziek ook een mentale oppepper.
Met de Tomatis Methode gaat dit effect een stap verder. Het is mogelijk om via de oren rechtstreeks de psyche te beïnvloeden. De muziek wordt bewerkt door een Elektronisch Oor en weergegeven via een speciale koptelefoon met een botgeleider als extra. Deze bewerking, auditieve stimulatie,  zorgt ervoor dat de sporter optimaal kan omgaan met prikkels van buitenaf, maar ook van binnenuit.

Balans

Deze methode kan als therapie ingezet worden, maar ook als ondersteuning. Bij sporters zonder issues zie ik het niet zozeer als therapie maar meer als het optimaal in balans krijgen van het hele systeem zodat optimaal gepresteerd kan worden. Het streven is om in ‘the flow’ te komen op het juiste moment.
De stimulatie kan gewoon thuis of tijdens trainingsstages gebeuren.  Individueel of in een klein groepje. Ideale momenten om te ‘luisteren’ zijn de rustmomenten, lekker relaxen met een koptelefoon op. Alle eventueel lopende trajecten met mental coaches kunnen gewoon doorlopen wanneer je dat prettig vindt.

Door eerst een meting te doen naar de Audio-Psycho-Fonologie wordt het functioneren van het luisteren en omgaan met prikkels in kaart gebracht. Hiermee kan een individueel programma opgesteld worden en de balans tussen lichaam en geest optimaal gemaakt worden.
De intensiteit kan variëren per persoon. Er wordt in korte gecomprimeerde sessies gewerkt waarbij de effecten blijvend zijn.
Daarnaast kan er vlak voor een belangrijke wedstrijd/toernooi korte minder intensieve periodes gestimuleerd worden om het behaalde effect te continueren of de rust te bewaren.

Het kan zijn dat er andere methodes als Jin Shin Do (zachte vorm van acupressuur), NLP (Neuro Linguistisch Programmeren), ademhalingstechnieken of mentale ervaringsdeskundigheid in de sport worden ingezet.

Marc Evers, Paralympisch kampioen zwemmen, heeft gebruik gemaakt van deze methode.  Marc (die te kampen heeft met autisme): “Ik kreeg meer rust in mijn hoofd. De instructies van de trainer kan ik nu ook beter omzetten in het verbeteren van mijn techniek met zwemmen.” 

 

Marc Evers

Marc Evers

Meer weten? Neem contact op: