Hoe help ik Femke Heemskerk terug naar de top?

Naar aanleiding van de documentaire “0,03 seconde” lees ik een artikel in de IJmuider Courant over topzwemster Femke Heemskerk. Het draait om haar inmiddels beroemde uitspraak over de Olympische Spelen: “Je dromen kunnen uitkomen, je nachtmerries ook.” Twee Olympische Spelen heeft zij zien mislukken. Na Londen 2012 heeft zij  voor een andere weg gekozen in Frankrijk welke ook niet goed uitgepakte in Rio 2016. En nu is zij weer terug in haar vertrouwde omgeving en vertrouwde trainer Marcel Wouda. Kan zij nog iets extra’s gebruiken?

Zij beschrijft hoe zij zich lichamelijk bijna kapot getraind heeft. Zij er op technisch vlak op achteruit ging. Zij het niet meer op tijd kon ombuigen. Zij gevoeld heeft dat het anders moet. De Spelen in Rio waren weer een grote teleurstelling voor haar. Een grote klap waar veel tijd van herstel overheen gaat. En niet alleen op fysiek gebied, zeker ook mentaal.

De journalist stelt uiteindelijk de vraag Wat is er nodig om jouw talent er, zoals in 2008, uit te laten komen?  Haar antwoord: “Mijn fijne motoriek was weg. In de opbouwfase hebben we de nadruk gelegd op het herstel daarvan – terug naar souplesse. Dat kost tijd, want zwemmen is een gevoelssport. In de aanloop naar het WK in Boedapest ga ik nu meer aandacht besteden aan krachttraining, zonder de techniek uit het oog te verliezen. Verder is er niet veel mis: ik ben altijd fit, niet te zwaar. Het zit alleen niet in mij om die goede dingen te benadrukken.”

En in dat laatste zinnetje zit nu net die andere power. Mentale kracht.

Wat heb je eraan om alleen aandacht te besteden aan de dingen die niet goed gaan? Ik zeg altijd in de training moet je trainen om te verbeteren, dat wat nog niet automatisch lukt. Het is leuk om te merken dat de training dan steeds makkelijker gaat, dat veranderingen vooruitgang brengen. En als het niet goed vooruit gaat om flexibel te durven zijn en blijft zoeken naar de juiste trainingsvorm. Het is een grote puzzel waar je als sporter zeker je eigen gevoel moet laten spreken en dan ook moet volgen.

Voor en in de wedstrijd ben je juist bezig met de dingen die wel goed gaan. Anders red je het nooit om positief te zijn, jezelf op te zwepen naar misschien wel het onmogelijke, om Wereld en/of Olympisch Kampioen te worden. De mentale staat heeft zoals bekend uitwerking op het fysieke. De fijne motoriek waar Femke het over heeft kun je beïnvloeden via verschillende kanalen.

Wat kan ik doen om Femke te helpen?

In dezelfde krant lees ik een paar pagina’s verderop “Muziek als medicijn” Een mooi artikel van de invloed van muziek op het brein. Als gewoon muziek luisteren en spelen al zo’n invloed heeft, kan je nagaan wat er bereikt kan worden met bewerkte muziek. In het geval van Femke zou ik eerst onderzoeken hoe het zit met de verwerking van informatie. Hoe gaat zij daarmee om. En dan hoe kan ik met behulp van geluidsstimulatie in de hersenen werken aan de psyche, maar ook aan de perfecte balans tussen lichaam en geest.

Ik ga daarbij uit van de wetenschap Audio-psycho-fonologie. Ofwel de driehoeksverhouding tussen het oor, de psyche en de stem. Geluid is trilling. Het werkt 3 dimensioneel op ons lichaam. Niet alleen geeft het stimulatie in de hersenen, maar beïnvloedt het ook de motoriek. Het oor bestaat namelijk uit het slakkenhuis en het evenwichtsorgaan die aan elkaar verbonden zijn. Daarbij gebruik ik een koptelefoon met een botgeleider waarbij de trillingen via het skelet door het hele lijf komen. Ik zeg altijd de moleculen trillen op hun plek.

Even terug naar Femke. Hoge freqeunties geven verfijnde informatie in de hersenen en in het lijf. Ideaal om te werken aan focus, zelfvertrouwen en fijne motoriek. Door bepaalde schakelingen te maken tussen bot- en luchtgeleiding in de koptelefoon komt er een perfecte balans tussen lijf en geest.

Duurt zoiets lang? Wat is lang. Eerst zou ik een programma maken van ongeveer een half jaar om een stevige basis te leggen, die helemaal ingeprent is. Het effect is dus blijvend. Dan eventueel telkens voor een belangrijk toernooi een korte balans sessie. Het is makkelijk uit te voeren, want de apparatuur kan mee naar huis. Het gaat telkens in korte intensieve periodes van maximaal twee weken, dagelijks één à twee uur, luisteren met een koptelefoon op tijdens rust, creatieve bezigheden of huishoudelijke taken. Dus er hoeft na het onderzoek niet gereisd te worden.

Daarbij kan ik met mijn ervaring als 6-voudig Wereldkampioen haarfijn aanvoelen wat er speelt. Welke kleine krachten er spelen die een topsporter net uit balans doen geraken.  Gesprekken, NLP en Jin Shin Do zijn zo nog andere middelen die gebruikt kunnen worden.

Wat is het resultaat?

Een zelfverzekerde Femke die positief aan de start verschijnt en zeker weet dat ze de race gaat winnen. Het lijf  en hoofd in optimale arousal zodat de souplesse het wint van de spanning. Dan kan ze haar tong uitsteken naar al die nachtmerries.

Dus Marcel en Femke, wat denken jullie ervan? Het is nieuw en onbekend, ik weet het. Alles draait om vertrouwen. Ik hoop dat ik inmiddels mijn sporen zodanig verdiend heb dat ik dat vertrouwen kan krijgen.

Heb je vragen of opmerkingen? Stel ze hieronder! Dan kunnen anderen ook profiteren van de informatie. 

Go Strong!

Monique

PS Check de eerst komende MENTAL Bootcamp. 

HOME

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s