Burn-out in de sport

Vanmorgen lees ik een artikel in de krant over wielrenster Marianne Vos. Meervoudig Wereld- en Olympisch Kampioen op meerdere disciplines van de wielersport. Zij betaalt de prijs voor jarenlang doortrainen, aan de top presteren zonder genoeg rust te nemen. Het voelt als een soort burn-out zegt zij, maar dan vooral op het lichamelijke vlak. Mentaal is dat nu heel erg moeilijk omdat ze nog steeds keihard zou willen trainen wat niet meer kan. Nu is het voorzichtig de muur steentje voor steentje weer opbouwen tot het stevig staat voor Marianne weer los kan.

 

covosveld

Marianne Vos meervoudig Olympisch- en Wereldkampioen. Thuis in alle wielerdisciplines.

Doordouwen en superfocus heeft dus ook zijn keerzijde. Het lichaam heeft een limiet. Het is op een gegeven moment gewoon op! Hoe heeft zij het zover laten komen? Er zijn genoeg mensen geweest die haar hebben gewaarschuwd zegt zij zelf, maar dat vond zij niet voor haar van toepassing. De wil om te winnen, gedrevenheid om altijd goed te presteren is zeer groot. Betekent dit misschien dan ook een angst om los te laten? Bang dat het niet goed gaat als de teugels even gevierd worden? Hoe lang kan een boog strak gespannen staan voor de rek eruit is….

Nu zij verplicht is heel rustig aan moet doen beseft zij ineens wel wat een mooi leven een topsporter heeft. Dat herken ik wel. Verantwoordelijkheid alleen voor je zelf, lekker trainen, goede voeding, veel reizen en genoeg rust (als het goed is). Als je dan stopt besef je pas hoe leuk het was. Een leven van discipline maar ook van veel vrijheid. Marianne wil toch weer graag door. Het is extra zuur dat dit gebeurt in het (voor) Olympisch jaar. Haar doelstelling op dit moment is echter om weer geheel te herstellen. Wat kan zij leren van deze periode? Gaat het hier om het opzoeken van het menselijk lichamelijk kunnen, verhouding arbeid – rust, mentale hardheid, oogkleppen op en gaan? Zij is daar nu goed mee bezig. Even relativeren en beseffen wat het leven voor haar inhoudt. Beseffen dat er grenzen zijn en er een tijd komt dat zij zal moeten stoppen….

Ik wens Marianne een goed herstel toe. Neem de tijd en kies een nieuw, mooi pad !!!

Wat is jouw bevinding over balans arbeid/rust? Deel het hieronder met ons. Ik ben benieuwd!

Op jouw herstel!

Monique

PS voor snel herstel in energie kun je gebruik maken van luisteren naar hoog frequente muziek of geluiden zoals geruis van de zee, kwetterende vogels, klassieke muziek (vooral symfonieën ). Wil je meer weten hoe je je herstel kan beïnvloeden door de hersenen energetisch op te laden? Lees mijn uitleg en methode

 

2 thoughts on “Burn-out in de sport

  1. […] ondernemer. Marianne Vos, meervoudig kampioen wielrennen, heeft bekend gemaakt dat ze burn-out is. Deze tekst, vanuit het perspectief van de ervaringen van een topsporter,  vormt een mooie aanvulling van mijn […]

    Like

  2. […] ander voorbeeld is wielrenster Marianne Vos. Meervoudig Wereld- en Olympisch Kampioen. Ook zij presteerde aan de top zonder genoeg rust te nemen. […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s