Mentale fitheid

Na mindset is de mentale fitheid ook van cruciaal belang om presteren tot een goed einde te brengen. Deze fitheid is niet alleen in het begin van belang, maar tijdens de hele race.

mentale radar

Als ik het mag vergelijken met een marathon zwemmen is het dus niet alleen belangrijk dat je je instelt op een heel eind zwemmen, de marathon uit te zwemmen of te winnen maar dat je je gedurende de hele race mentaal bezig houdt en jezelf blijft sturen om die mindset te behouden.

Wanneer ik weet dat een marathon ongeveer 11 uur gaat duren en dat er veel concurrenten zijn zal ik mij daarop instellen. Dat zal de voorbereiding en de start beïnvloeden. Ik weet dan ook dat het niet 11 uur gezellig zwemmen zal zijn en dat er één of meerdere malen een punt komt dat het niet meer gaat.

Mooi dat je dat van te voren weet, maar als het punt daar is denk je er heel anders over. Dan komt je mentale fitheid naar boven. Hoe ga je om met dieptepunten, hoe ga je om met ingehaald worden, hoe ga je om met pijn, hoe ga je om met negatieve omstandigheden zoals kou, golven, tegenstroming..

Als compensatie: hoe maak je gebruik van ‘met vleugels’ zwemmen, hoe maak je gebruik van anderen inhalen, hoe maak je gebruik van de winning mood, hoe maak je gebruik van positieve omstandigheden als een lekker warm zonnetje, vlak water, stroming mee.

Deze mentale fitheid heb je niet zomaar. Deze kan je trainen en is afhankelijk van je eigen flexibiliteit en doorzettingsvermogen.

Wil je meer weten?

SCHRIJF JE HIER IN en ontvang “5 pilaren voor mentale fitheid”

JA, ik wil graag 5 pilaren voor mentale fitheid

 

Je kunt natuurlijk ook jouw vragen hieronder stellen of jouw ervaringen delen! Hoe meer we van elkaar leren hoe beter!

Hartelijke groet

Monique

One thought on “Mentale fitheid

  1. […] Bron: Mentale fitheid […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s