Het pre-Olympisch jaar

Het jaar 2015 is bijna voorbij. Bijna Kerst. Vanaf september is het voor-Olympisch jaar begonnen. Dat wil zeggen het spannende jaar voor de Olympische Spelen 2016, dit keer in Rio de Janeiro. In dat jaar moeten de sporters zich zien te kwalificeren voor dit belangrijke sportevenement. Heel speciaal omdat het maar één keer in de vier jaar is en per land een beperkt aantal deelnemers per sport mag meedoen. Het is dus een heel gevecht in de top om mee te mogen doen.

rio 2016

Op het mentale vlak is dat een heel moeilijk jaar. Waar moet je je op focussen. Het liefst natuurlijk alleen op de Olympische Spelen (OS voor het gemak), maar als je de limiet/eisen niet haalt kom je er niet. Die eisen zijn vaak zo scherp dat er gepiekt moet worden om het te halen. Daarbij zijn de reglementen die sportbonden hanteren niet altijd even duidelijk.  Met regelmaat lees ik in de krant de strijd die geleverd moet worden door een sporter met een sportbond. Eisen die niet redelijk zijn, of heel strak gehanteerd worden’regels zijn regels’. Het komt wel voor dat een Wereld Kampioen niet naar de OS kan doordat in het voor-Olympisch jaar iets niet lekker gaat. Bijvoorbeeld een sporter raakt door een blessure te laat in vorm en haalt daardoor de eisen niet op tijd. Terwijl al bewezen is dat hij/zij de beste van de Wereld is.  Dat hakt er mentaal erg in. En het kost heel veel energie die hard nodig is in vorm te komen en blijven.

Wanneer de eisen meer als een half jaar van te voren gehaald zijn is er geen probleem. Maar als je als sporter drie maanden (of korter) van te voren nog niet weet of je mee kan doen wordt het penibel. De druk neemt toe. Wanneer het toch gehaald wordt is de euforie natuurlijk groot. Maar er is nog een korte tijd om jezelf opnieuw op te laden. Tenzij het doel is om alleen mee te doen aan de OS. Maar met de Nederlandse eisen ben je al hoog genoteerd en worden er medailles verwacht.

Ik ben geïnteresseerd in hoe die sporters dat doen. Lukt het hen om precies op het goede moment mentaal in optima forma te zijn. Hoe doen zij dat? Of is daar nog frustratie in? Ik kan daarin helpen.

Ik ben verheugd dat er veel Nederlandse sporters al geplaatst zijn en er steeds meer op de nominatie staan. Ik noem de zomersporten en ben benieuwd bij welke sporten uiteindelijk *Nederlanders gaan uitkomen. Wat denk jij?  Meer of minder dan mijn sterretjes…

 • Atletiek *
 • Badminton *
 • Basketbal
 • Boksen
 • Boogschieten *
 • Gewichtheffen
 • Gymnastiek
  • Ritmische gymnastiek
  • Trampolinespringen *
  • Turnen *
 • Handbal *
 • Hockey *
 • Judo *
 • Kanovaren
  • Wildwaterslalom
  • Vlakwaterraces
 • Moderne vijfkamp
 • Paardensport *
 • Roeien *
 • Schermen
 • Schietsport
 • Tafeltennis *
 • Taekwondo
 • Tennis
 • Triatlon *
 • Voetbal *
 • Volleybal
  • Beachvolleybal *
  • Zaalvolleybal *
 • Wielersport
  • Baanwielrennen *
  • BMX *
  • Mountainbiken *
  • Wegwielrennen *
 • Worstelen
 • Zeilen en windsurfen *
 • Zwemsporten
  • Schoonspringen
  • Synchroonzwemmen *
  • Waterpolo *
  • Zwemmen *
  • Open Waterzwemmen *

 

Denk jij dat er bij meer of minder sporten Nederlanders meedoen dan ik denk?

Plaats hieronder je reactie.  Vergeet niet te delen op social media met jouw vrienden!

Hele fijne Kerstdagen toegewenst!!

Monique

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s