Oude toppers, nieuwe toppers!! Oude inzichten, nieuwe inzichten?

Afgelopen lang weekend vonden de ONK korte baan plaats in Hoofddorp. Had ik best naar toe willen gaan, doch zaterdag laat thuis met een jetlag van de USA trip en zondag alweer een lezing geven over hoe blokkades in de communicatie te doorbreken. En toen was het ONK alweer afgelopen. Er kwamen veel kanonnen aan de start, maar ook veel nieuwe namen. Een mooie mengeling.

MAAR ik heb Jos v Kuijeren gevolgd op Facebook. En ik heb de indruk dat er alweer volop talent staat te trappelen om Nederland weer op de zwemkaart te zetten. Dat stemt positief! En niet al die talenten zwemmen bij een NTC of iets dergelijks.

Jos van Kuijeren op zijn best

Jos van Kuijeren op zijn best

Hard trainen, discipline, plezier, eigen verantwoordelijkheid nemen, doorzetten…het lijkt allemaal ook bij de jongeren weer terug te komen. Meten is weten, maar het lijf en hoofd moeten het toch allemaal maar doen!

Qua faciliteiten is een trainingscentrum natuurlijk ideaal. Prachtig dat alles bij elkaar zit. Maar het heeft blijkbaar ook wel nadelen. Zeker wanneer de zwemmers nog jong zijn. Hoe werkt dat mentaal op hen in?

In de jaren dat ik in de A selectie zwom, dat is wel lang geleden hoor eind jaren ’70 en begin jaren ’80, was het anders geregeld. Iedereen trainde bij zijn verenigingen eigen clubtrainer en in de weekenden Centrale Training (vrijdagavond water en landtraining, slapen, zaterdagochtend watertraining, naar huis). De verenigingen hadden best goede faciliteiten. Bij ons in Haarlem bij Njord’59 en later Rapido’82 trainden we gewoon twee keer per dag. Er bestonden nog sleuteluren, waar dus geen personeel aanwezig hoefde te zijn.  Bezuinigingen van gemeentes, of verleggen van prioriteiten of misschien wel het idee dat 1x per dag trainen ook wel genoeg is  maakten dat hard en veel trainen niet meer kon.

Als er maar water is! Lekker in een dampend buitenbad trainen

Als er maar water is! Lekker in een dampend buitenbad trainen

Deze combi van trainen in je eigen omgeving en op uitnodiging bij de selectie vond ik prima. In hoeverre er overlegd werd tussen de club- en Bondstrainer weet ik niet zo goed. Het was verondersteld er te zijn in ieder geval.

Wellicht kan de KNZB dezer dagen een rol spelen bij de zwembaden, gemeentes, SRO’s om verenigingen te steunen in hun ambities. Neem als voorbeeld ZPCH. Deze Hoofddorpse club is in volle bloei gekomen na de bouw van een prachtig sportcomplex en idem zwembad met een grote tribune. Uiteraard speelt de trainer, bestuur, commissies en sporters van ZPCH de grootste rol. Maar faciliteiten en medewerking zijn ZO belangrijk!

Bij de ‘groeten’ won Ranomi won met overmacht. Zij lijkt haar andere koers voort te zetten met veel plezier en ontspanning. Ik lees in de krant dat zij van plan is voorlopig nog door te gaan. Kan zij een voorbeeldfunctie vervullen. Of juist niet? Wat denk jij? Wat is een goed voorbeeld voor de aanstormende jeugd?

Gaat het dan bijvoorbeeld alleen om de prestaties, of misschien gaat het ook om uitstraling, bereikbaarheid, attitude, in een groep passen, omgaan met media, anderen helpen. Waarschijnlijk zijn er veel meer factoren.

SCHRIJF JOUW MENING OF SUGGESTIES VOOR EEN GOED VOORBEELD HIERONDER! 

Help elkaar zoeken naar de ideale motivatie, het beste rolmodel.

GO STRONG

Monique

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s