Wat doe jij bij de finish?

Het M.E.N.T.A.L. programma gaat over  Mentaal Meesterschap bij de voorbereiding (Establish), de start (Now Go), het traject (Trail), de finish (Achieve) en opnieuw beginnen (Level Up) .

Nu het onderwerp Achieve. Het behalen van je doel. Wat doe jij bij de finish? Gewoon aantikken en dat was dat? Wat is de impact van je mentale gesteldheid bij de finish?

finish strong

Een finish begint vaak een korte periode voordat je eindigt. Een eindsprint kan je de overwinning brengen.

Zo zwom ik in Canada een marathon van 32 kilometer in Lake St. John. Gedurende de race zwem ik met verschillende opponenten. Ik haal wat in en wordt ingehaald. Met nog twee kilometer te gaan (na ruim 7 uur zwemmen) zwem ik met Nieuw Zeelander Phil Rush. Ik heb pijn in mijn armen, ben moe en wil er eigenlijk wel eens zijn. Ik lig als eerste vrouw in het veld tussen de mannen. Ben ik tevreden met mijn eerste plaats bij de vrouwen? Natuurlijk niet, deze man moet ik ook zien te verslaan. De lol van het vooruitzicht op het laatste moment te winnen is groot. Dus maak ik het plan om bij de eindsprint van een kilometer tactisch positie in te nemen zodat ik de laatste boeironding de binnenbocht heb en de laatste 20 meter hem wel voor kan blijven. Die laatste kilometer is in het haventje van Roberval waar 10.000 mensen zitten te kijken. Dat geeft een  extra kick. We zetten allebei een tandje bij en versnellen. We zwemmen naast elkaar wetende dat we geen kracht meer hebben om de ander in te halen zodra we erachter liggen.  Ondanks dat ik links adem ben ik toch links van hem gaan liggen zodat ik voordeel heb bij het linksom ronden van de boei. Ik zie hem onder water ook wel, en af en toe even rechts ademen. Alles doet zeer maar ik merk er niets meer van door mijn focus op de laatste boei die gerond moet worden. Nog 5 meter tot de boei. Ik pers nog een kleine versnelling eruit en lig een halve meter verder dan hij. We ronden de boei en ik duw hem nog even wat opzij, nu ligt hij achter mij. De laatste 20 meter alles uit de kast. Phil geeft al op en ik win van hem. Haaaa wat een heerlijk gevoel. Ik tik lachend aan. Phil baalt maar geeft toch een high five.

Zo’n leuke finish dit. Ik had ook rustig aan kunnen finishen met mijn eerste plaats bij de vrouwen, maar dat zou niet zoveel lol gegeven hebben als dit.  Bovendien is het leuk spectakel voor de toeschouwers!

closefinish lsj

bij de ingang van de haven gaat het eindsprint spel beginnen. Daarna gezamenlijk interview

Bij een overwinning is het makkelijker om te vieren, je blijheid te tonen. Dat zou je denken, maar niet iedereen doet dat. En wat doe je bij een teleurstelling of een middelmatige prestatie?

In de topsport zie je uitbundig gejuich bij een overwinning. Teleurstellingen worden in eerste instantie gedragen voor de camera. Hoe zou een topsporter daarmee omgaan off camera?

HELP MIJ JOU TE HELPEN. Ik ben benieuwd naar jouw manier van finishen. Daarom vraag ik je deze 2 vragen hieronder te beantwoorden en ontvang 5 tips om  goed te finishen:

 1. Wat denk en doe je om goed te finishen? 
 2. Wat denk en doe je bij en vlak na de finish?

Schrijf hieronder je antwoorden!! Ik stuur je dan direkt de 5 tips.

Dank je wel alvast en

GO STRONG

Monique

2 thoughts on “Wat doe jij bij de finish?

 1. Els Wermenbol schreef:

  1.Bij een goede zwemfinish hoort voor mij; alles uit de kast halen op het juiste moment.
  Niet te vroeg, ik wil kunnen sprinten zonder mezelf op te blazen en mijn kracht te verliezen. Natuurlijk wel eens gebeurd, haha.
  Wanneer ik in de gaten krijg dat ik de finish nader denk ik: Zometeen ben ik er, nu genieten van de kracht die ik haal uit extra inzet van mijn armen en benen.
  2.Bij de finish heb ik van te voren gekeken hoe het eruit ziet. Wat ik moet doen om aan te tikken. Vlak na de finish zorg ik dat ik met aandacht het water uitkom en hou me vast aan iets. Dan ben ik blij dat ik er ben en apetrots op mijn prestatie. Ik weet dat ik alles gegeven heb! Weer een droom vervuld!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s