IJsselmeer Zwemmarathon 2014

Ben ik weer eens een keer aanwezig bij een zwemmarathon in Nederland, gaat ie niet door!

Voor de derde keer in de geschiedenis is het afgelast. Vrijdagmiddag 8 augustus komt Klaas van Beek mij ophalen om naar Medemblik te gaan. Klaas heeft zich goed voorbereid, mij gevraagd hem te begeleiden en ik ben ervan overtuigd dat hij de oversteek zwemmend gaat halen. Bij café Brakenboer staat het span M&M ons al op te wachten met camera en microfoon. Snel een klein interviewtje voor het filmpje ter introductie van de marathon van morgen met zware omstandigheden vanwege het voorspelde weer. Klaas laat op zijn telefoon zien op windfinder dat morgen windkracht 6 a 7 op het IJsselmeer zal waaien, maar we horen bij de meeting/briefing dat de weersverwachtingen windkracht 4 aangeven. Dat is dan wel gemiddeld, maar misschien valt alles mee morgenochtend, ze (KNMI) zitten er wel vaker naast ten slotte.

De sfeer zit er in ieder geval weer lekker in na wat verhalen van Jack Brakeboer. Klaas en ik mogen slapen bij Francisca en we hebben schipper Robert Blokker met boot ‘Struum’, die ligt al in Stavoren.

We gaan met onze gastouder mee en verzorgen nog even de inwendige mens met een paar gebakken eieren. Dan nemen we ook meer even het voederschema tijdens de race door. Allerlei knijpzakjes met kant en klaar spul, maar ook een paar bananen en krentenbollen met kokosbrood wil Klaas halverwege de race. 

Dan lekker slapen. Klaas is veel wakker, al bezig met de race. Ik ben ook veel wakker want mijn neus en alle holtes in mijn hoofd zijn in 1 keer volgelopen met rotzooi, kan alleen maar door mijn mond ademen. Gelukkig hoef ik niet te zwemmen zeg…

De wekker gaat om half 6. Effe douchen, weer een gebakken ei naar binnen, Klaas neemt gezond corn flakes. En op naar Brakeboer om te verzamelen voor vertrek naar Stavoren. Meteen al een fikse bui op ons dak. Maar we zitten lekker droog in de auto. Het IJsselmeer is in Medemblik redelijk rustig, heel goed te doen. Tijdens de rit op de afsluitdijk worden er hogere golven ontwaard op het meer, en ze worden woester en woester, maar nog steeds te doen hoor. We reden mee met een snelheidsduivel dus we waren als eerste in Stavoren. Oh nee M&M waren er ook al. Even kijken naar het water. We steken ons hoofd voorbij de flat en waaien meteen uit ons hemd. Goeiedag zeg. Een dreigende lucht met groen woest water en schuimkoppen. Mwa dat zal niet kunnen. Klaas vindt dat ie wel zal starten als het moet. Hij zei ook meteen dat zijn windfinder al voorspeld had dat het erg zou zijn.

Klaas voelt de wind aanKlaas voelt de wind aan

Het deed mij lichtelijk denken aan de wedstrijd die ik had in 1983 in Paspébiac Canada. De golven waren nog hoger woester en groter, maar dit ging toch aardig die richting op hoor.

De “Elise” een scheepje van aardig formaat, kwam aanstomen met juryleden en andere genodigden al of niet zeeziek. De scheidsrechter belegt een vergadering met de stuurmannen van de volgboten. Er zijn een aantal mensen die de haven niet uit kunnen komen met  hun boot met dit weer. De beslissing kon niet anders dan cancelen van de strijd.

Dit is een grote teleurstelling voor alle deelnemers, schippers, juryleden, vrijwilligers, coaches  enzovoorts. Uitstel is geen optie, de wind zal die dag niet meer op tijd gaan liggen. En uitwijken naar een andere datum is ook geen haalbare kaart, behalve dan misschien 1 dag later wanneer dat ruim van te voren als uitwijkdatum geopteerd wordt. Maar ik snap dat het een hele klus is zoveel schippers met boot bij elkaar te krijgen. Zo ook zijn er altijd veel evenementen in Medemblik waardoor het krap plannen is lijkt mij.

Iedereen gaat met hangende pootjes terug. Klaas en ik besluiten om met onze schipper terug te zeilen naar Medemblik. Slechts twee bootjes wagen zich vanuit Stavoren met gehesen zeilen op het onstuimige meer. We waren gewaarschuwd nat te worden, nou dat werden we. Mijn god wat een golven, helemaal bij Stavoren wat een kuilen zeg.  De boot ging op 1 oor en met nog  2 rakken erna komen wij 3 uur later zeiknat aan in Medemblik. Tot 1 kilometer voor Medemblik bleef het heftig en kregen we regelmatig een bak water over ons heen.

Heeft Klaas toch nog het IJsselmeer overgestoken vandaag…..op naar Dutch Valley dan maar!

reportage M&M briefing

reportage M&M aflasting

Dank jullie wel Marcel Stroet en Marcel van der Tocht!

4 thoughts on “IJsselmeer Zwemmarathon 2014

  1. marjoleinm3 schreef:

    Na weeeeeken mooi weer nu ineens zo’n vervelende uitloper van hurricane Bertha…. Jammer hoor.

    Like

  2. Ned schreef:

    Can you please send me your current email address? The one from this summer does not seem to work any more…thanks

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s