WK Open Water 2019: deceptie?

Het is weer voorbij. Wereld Kampioenschapen Open Water Zwemmen 2019 in Yeosu in Zuid Korea.

Vorig jaar bij de Europese Kampioenschappen heerste Nederland nog met gouden medailles behaald door Sharon van Rouwendaal, Ferry Weertman en de team relay. Hoe kan het nu dat bij de Wereld Kampioenschappen geen enkele medaille behaald wordt? Ik las ergens in een krantenartikel dat het zou komen doordat eerder de zwemmers liefhebbers van sloten, rivieren en oceanen waren die vrolijk ronddobberden en dat er nu steeds meer 1500 meter specialisten uit het zwembad meedoen. Wow…hoe pijnlijk is dat voor al die Wereld Kampioenen en Olympisch Kampioenen die  Nederland rijk is. Wat een onnozele conclusie van een meneer achter een bureau, zowel Sharon als Ferry komen uit de chloorbak!

Maar goed wat is er dan aan de hand bij die belangrijke 10 kilometer. De één had studieverplichtingen waardoor hij een paar weken minder kon trainen, de ander is al een half jaar geblesseerd, weer een ander mocht niet starten want stel Ferry breekt zijn been dan kan hij nooit meer kwalificeren, en de vierde is nog net een maatje te klein. En de estafette? Dat kan dan ook niet top zijn met deze vier.

67384582_2389904024627441_4657951492039245824_o

Ferry moet zijn meerderen erkennen

66519273_2387165401567970_3905057017974226944_o

Sharon tikt aan en moet wachten of het genoeg is voor plaatsing OS

Dan kan je stellen dat omdat het om Olympische kwalificatie ging en er maar 10 plaatsen te vergeven zijn, iederéén tot het uiterste gaat. De dood of de gladiolen. En dan kan je niet achterover leunen en vertrouwen op je eindschot. Dat was even schrikken voor de favorieten en staf dat inmiddels de tegenstanders hun tactiek hadden aangepast.  Gelukkig dan dat Sharon en Ferry genoeg in huis hebben en zich dan toch weten te kwalificeren. Pepijn en Esmee hebben nog een piepklein kansje volgend jaar bij de kwalificatieronde voor de overige plaatsen. Maar landen die nog geen deelnemer hebben gaan voor.

Bij de 5 kilometer werd Pepijn 21e  en Sharon 11e.

Dan was er nog de 25 kilometer waar Sharon zich heel wijselijk uit heeft teruggetrokken. Een pijnlijk schouder is niet handig met 5 uur zwemmen. Bij de mannen werd Marcel Schouten, die toch al heel wat jaren meedraait in de top, niet uitgenodigd om 25 kilometer te zwemmen. Dat mag alleen als je ook 5 of 10 kilometer deel neemt. Vreemd. De Bond gaat alleen voor Olympisch Goud en vergeet dat een Wereld Kampioenschap ook heel eervol is.

Tja en nu? Volgend jaar in Tokyo zullen Sharon en Ferry hun titel met hand en tand verdedigen. Nog niets aan de hand. Pepijn en Esmee gaan gewoon weer opnieuw de doelen bijstellen. Zo gaat dat met topsport. Natuurlijk een teleurstelling voor Nederland dat er geen medailles behaald zijn. De sporters hadden dat ook graag gewild. Maar als je je niet optimaal voorbereid kun je niet meer winnen, maar wel zo goed zijn om te kwalificeren voor een OS. Dat weet je dan ook weer. Leer ervan en ga verder. Voor nu M.E.N.T.A.L. cyclus:

mental-cyclus

M.E.N.T.A.L. cyclus van MoniqueWildschut – M4ce

  • Mentale fitheid staat centraal! Nu mentaal optimaliseren en bijhouden tot en met de OS, dus gedurende het hele traject tot en met je doel,
  • Establish: tactisch, technisch, fysiek en mentaal de nu nog te gane weg naar Olympisch goud uitstippelen,
  • Now Go: ga van start met frisse moed na een goede periode van rust en bezinning .
  • Trail:  het uitgestippelde traject bewandelen, alles wat nodig is beleven en aanpassen als nodig. Je moet je aan je plan houden, maar let op! Flexibiliteit is een must!
  • Achieve: presteren in Tokyo, alles geven met een heldere geest en dan vieren!!
  • Level Up or Leave:  weer bezinnen en door naar een nieuw doel of stoppen.

Die mentale fitheid wordt nog wel eens onderschat. Het gaat niet allen om het cognitieve en het denken, maar ook om emoties, zintuiglijke prikkelverwerking, de juiste spanning op het juiste moment, balans tussen lichaam en geest. Ik combineer verschillende technieken, helemaal aangepast aan de sporter.

Ik hoop dat de begeleiding daar ook naar is. Juist als het niet zo lekker gaat!  Anders kan ik wel helpen…

Go Strong!!

Monique

PS Eventueel kan ik eerst een M.E.N.T.A.L. boostcamp geven ter introductie.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s